yogastudio gotlad yoga retreat gotland

Press , Tidnings & Blogginlägg

Artikel Allt om Yoga sept -16  Veckans Yogalärare :  http://alltomyoga.se/veckans-yogalarare-lou-aberg/

Indienguide med Lous bästa tips , okt-15 http://alltomyoga.se/guide-ak-pa-yogaresa-till-indien%E2%80%A8/

Artikel i Allt om Yoga av Leia Dehin juni -15:

http://alltomyoga.se/2015/06/20/yogini-yoga-ger-kvinnor-ny-kraft-och-hopp/

– Författaren och Skribenten Elin Dunäs skiver i sin blogg om sin upplevelse på retreat sommaren 2014:

Hemma igen efter yogaretreat 

-My life By Sandra – Sandra Olseni bloggar om stort och smått i en njutares liv:

 Lära av yoga och mina fantastiska yogalärare.

 Yogaretreat,kärleksmantra och stärkande gudinnor

 

-Artikel i Fagerstaposten juli 2009:

Vad är det som får en samling människor, totalt okända för varandra, att söka sig till Gamla Hemmet i Karbenning en helg, mitt i den svenska högsommaren?

Svaret är längtan efter stillhet, ro och återfunnen energi i kropp och själ.
Min första tanke inför att åka och göra ett reportage från en retreat med yoga och afrodans är att jag inte ska passa in. Att jag ska känna mig som den stressade och stela reportern som stör och bryter in med sina frågor när deltagarna är fullt upptagna med att göra solhälsning eller träna på någon annan yogaposition, eller asanas som de egentligen heter.
Men jag kunde inte ha haft mer fel.

Det första som händer när jag innan lunchtid på lördagen äntligen hittat ut till Gamla Hemmet, ett vackert rött trähus från 1905, från början byggt för att fungera som ålderdomshem och fattigstuga, är att jag möter en sprudlande glad och välkomnande kvinna på parkeringen nedanför huset.

Det är Lisa Hallgren, ledare för afrodanspasset som blir min första kontakt med människorna som sökt sig till helgens retreat.

–Vad roligt, ska du vara med på afrodansen, frågar Lisa Hallgren.

Tyvärr inte. Men jag undrar hur de ska orka i den här hettan.

Uppe vid Gamla Hemmets farstuga ser jag en vacker blond kvinna med en sarong knuten runt höften som står böjd över en korg med yoga- och meditationslitteratur.

–Titta vad jag hittade här, man kan göra riktiga fynd, säger hon.

Det är Lou Åberg, yogalärare för helgens retreat.

Sedan 2005 har Lou Åberg hållit i omtyckta och välbesökta yogakurser på Gamla Hemmet.

Lou Åberg har sin bas i Stockholm men håller i yogakurser, ger Ayurvedisk yogamassage och healing på flera platser runtom i Sverige.

1984 köpte Olle Westin och Majja Neverland tvåfamiljshuset vid namn Gamla Hemmet och flyttade in.

–Fram till och med vintern 2005 delade vi huset med en annan familj, vi bodde här i riktig bullerby-anda, våra barn lekte och vi umgicks, och vi hjälptes åt med allt möjligt. Men när den andra familjen flyttade började vi fundera på vad vi skulle göra med det här stora huset, säger Majja Neverland.

Funderingarna blev till ett gästhem som i dag har fyra rum med plats för åtta bäddar.

Under min rundvandring i  gästhemmet möter jag de flesta av yogalägrets deltagare som kommer ut från sina rum, eller upp för trappan efter en stunds avkoppling ute i den lummigt gröna trädgården, och alla möter mig med värme i blicken och alla undrar glatt om inte jag ska vara med på afrodansen.

Så här långt denna soliga och varma lördag har deltagarna ätit frukost och mediterat. Efter det har gruppen under ledning av Lou Åberg ägnat sig åt ett dynamiskt yogapass med sol och månhälsningar och stående asanas.

Ända sedan öppnandet av gästhemmet har paret Neverland-Westin anordnat olika former av må-bra-helger inriktat mot yoga och meditation och vid flertalet av dessa har Lou Åberg anlitats som yogainstruktör.

Den här helgen har cirka tio personer sökt sig till Gamla Hemmet för att träna yoga och ge sig hän i afrodans.

Det är lunchdags och en kall yoghurtsoppa serveras med tillbehör i gästhemmets kök och matsal på andra våningen.

–  Ni är en sån härlig grupp och jag måste berömma er för era fina solhälsningar som ni gjorde nu på förmiddagen, säger Lou Åberg.

Människorna som samlats runt matbordet har alla skiftande bakgrund och erfarenheter av yoga och afrodans. Somliga provar på yoga för första gången,  andra har tränat yoga innan men är här för att uppleva yogan i samband med den intensiva afrodansen. Som Johan Jansson från Strängnäs som tillsammans med Maria Edfalk från Östersund är på besök hos Jörgen Söverstad och Elisabeth Törnroot, i Krylbo.

–Vi är på besök hos Jörgen och Elisabeth och när vi hörde om retreaten tänkte vi att det vore en intressant aktivitet att uppleva tillsammans under helgen. Jag har tränat Asthanga-yoga under det senaste året och tror att afrodansen kan få mig att lättare hitta mina egna kroppsrörelser, det ska bli riktigt roligt, säger han.

För Jörgen Söverstad är helgens retreat första kontakten med yoga och afrodans.

–Men jag är intresserad av hälsa och träning, jag ser den här helgen som ett nytt sätt att må bra på. Och när vi nu fick besök så var det roligt att kunna ta med våra bekanta på något sånt här, inte allt för långt bort, säger Jörgen Söverstad.

På andra sidan matbordet sitter Ylva Gunnarsson som tillsammans med en kollega har hittat till Gamla Hemmet i Karbenning.

–Jag är annars van att träna mer traditionellt, styrketräning och aerobics. Men jag har inte hittat något bra sätt att slappna av och tänkte då att yoga kunde vara något för mig. Vi har pratat om det ett tag, jag och min kollega, så nu när det dök upp ett bra tillfälle att prova på yoga i sin egen takt så bestämde vi oss för att åka hit över helgen. Dessutom har jag rötter i Söderbärke så det kändes naturligt att komma hit, säger hon.

Efter lunchen går Ylva Gunnarsson i väg med yogainstruktören Lou Åberg för att få en stund för sig själv. Hon har nämligen bokat en halvtimme Ayurvedisk  yogamassage.

På en mjuk madrass under ett svalkande äppelträd får Ylva Gunnarsson lägga sig ner för att få sin behandling.

Massagetekniken, Ayurvedisk yogamassage är utvecklad i Puna, Indien och är en kombination av yogabaserad stretching, oljemassage och djupandning.

–  Det här är en aktiv form av massage, jag hjälper dig att lyfta och tänja på kroppsdelar, efteråt är du fylld av en rogivande känsla, mjuk i lederna men samtidigt full av ny spirande energi, säger Lou Åberg.

–Helt fantastiskt, totalt avslappnad, det är så jag kan förklara känslan, säger Ylva Gunnarsson efteråt.

Under tiden tar de övriga deltagarna det lugnt ute på gräsmattan. De kan behöva samla kraft inför afrodansen som snart ska börja under den stekande solen till medryckande rytmiska toner.

–Jag hoppas ni ska kunna ta med er, er innerliga känsla från yogan och göra afrodansen till er egen, säger Lisa Hallgren.
Det är svårt att inte låta sig ryckas med i gruppens härliga gung och rörelser under den klarblå himlen. Men jag är ju som sagt där för att jobba. Dock är det en märkbart lugnare och gladare, men även rätt rejält avundsjuk reporter som hoppar in i bilen för att dra iväg till nästa jobb.

Martina Josefsson den 1 Juli 2009 i Fagersta-Posten